Šaldyta silkė matjes
-
1 - 2 iš 2Matjes silkė KONIGSMATJES, 750 g
Karališka matjes silkė - riebios, jaunos, silpnai sūdytos silkės filė. Didelė pakuotė.
Kaina 1080 €(1440 €/kg )Matjes silkė KONIGSMATJES, 280 gKarališka matjes silkė - riebios, jaunos, silpnai sūdytos silkės filė. Maža pakuotė.
Kaina 520 €(1857 €/kg ) -
Šaldyta silkė matjes – karališkas delikatesas iš Olandijos
Šaldyta silkė matjes – tai lengvai sūdyta, jauna ir riebi silkė su švelnia, sviestine tekstūra, todėl tiesiog tirpsta burnoje. Kaip Šveicarija didžiuojasi savo sūriais ir šokoladu, Norvegija - lašiša, taip Olandija šlovina savo silkę. Ši žuvis jau seniai įgijo didelį populiarumą tarp gurmanų visame pasaulyje. Ir ne tik dėl išskirtinio skonio, autentiškų žvejybos tradicijų, bet ir unikalių šios žuvies savybių.
Matjes: silkė su ilgamete tradicija
Olandų kalboje Maatje reiškia mergaitė, o silkė įgavo tokį pavadinimą, nes yra gaudoma Šiaurės jūroje dar neneršusi, nuo gegužės iki liepos mėnesio. Šiuo laikotarpiu žuvis laikoma vertingiausia, nes gegužės pabaigoje matjes silkė jau įgyja „subrendusios“ žuvies riebumą (16-25%) bei idealų dydį, ir dar nebūna išeikvojusi sukauptų medžiagų nerštui. Tad gurmanai Olandijoje su nekantrumu laukia „pirmojo naujo laimikio“, kurio proga rengiama didelė šventė. Tradiciškai ji vyksta antrą dieną po Šventosios Trejybės dienos, kurios data kiekvienais metais skiriasi. Šventės dieną žvejybiniai laivai išplaukia į jūrą ir tarp žvejų prasideda varžybos, vadinamosios „silkių lenktynės“. Nugalėtoju laikomas laivas, kuris pirmas į krantą atplukdo laimikį, kurio pirmoji statinė parduodama aukcione už neįtikėtinus pinigus.
Silkė matjes – skonis, neturintis lygių!
Silkė matjes garsėja švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu ir ypatinga, šilkine tekstūra. Šis ypatingas skonis yra išgaunamas dėka specialaus, istoriškai susiformavusio žuvies apdorojimo būdo. Sugautai žuviai iš karto nupjaunama galva, silkė perpjaunama išilgai, paliekant uodegą ir dalį tulžies pūslės. Žuvis paskaninama druska ir užšaldoma -20-30°C temperatūroje, taip laikant ją mažiausiai 24 valandas. Esant žemai temperatūrai, žūsta visi parazitai, sustoja visi procesai, išskyrus vieną – tulžis ir toliau lėtai gaminasi, todėl prasideda natūrali fermentacija, suteikianti matjes silkės skoniui rafinuotumo. Svarbiausias dalykas – teisingai apskaičiuoti fermentacijos greitį, laiką bei teisingai reguliuoti temperatūrą šaldiklyje, kad būtų išgautas tobulas skonis – tą geba tik įgudęs šio olandiško delikateso ruošimo specialistas.
Atšildyta silkė turi būti sunaudota daugiausiai per 3 dienas ir jos negalima pakartotinai užšaldyti. Olandijoje matjes silkė šaldyta saugoma paprastai metus, t. y. iki kito sezono pradžios, nes žvejybos laikotarpiu yra sugaunamas maksimalus paskaičiuotas kiekis, kurio turi užtekti iki sekančio pavasario.
Matjes silkė: gurmaniškas būdas stiprinti sveikatą
Matjes silkė yra ne tik skani, bet ir nepaprastai naudinga. Štai keletas šios nuostabios žuvies savybių, galinčių prisidėti prie Jūsų sveikatos gerinimo:
- Omega-3 riebalų rūgštys. Matjes silkė yra vienas geriausių Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios gali padėti sumažinti uždegimą, sumažinti kraujospūdį, palaikyti bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.
- Aukštos kokybės baltymai. Silkė matjes yra puikus baltymų šaltinis, aprūpinantis organizmą nepakeičiamomis aminorūgštimis, reikalingomis raumenų augimui ir atstatymui.
- Vitaminai ir mineralai. Šioje žuvyje yra vitaminų A, B12 ir D bei svarbių mineralų, tokių kaip selenas ir jodas. Vitaminas B12 yra būtinas nervų funkcijai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, o vitaminas D palaiko gerą kaulų būklę ir imuninę funkciją.
Kaip patiekti silkę matjes?
Olandijoje matjes silkė parduodama kaip gatvės maistas. Paprastai ten ji patiekiamas su smulkiai pjaustytais svogūnais ir marinuotais agurkais, kartais su saldžiu kreminiu padažu. Tradicinis matjes valgymo būdas yra kąsti, laikant žuvį už uodegos, kad pajustumėte jos unikalų, labai lengvai sūdyta, sviestinį skonį.
Šį karališką delikatesą taip pat galite patiekti ant gabalėlio ruginės duonos ar mums įprastu būdu - su karštomis bulvėmis. Silkė matjes, kaip ir tradicinė silkė, gali būti naudojama salotoms, mišrainėms, įvairiems užkandžiams ar net žuvies suvožtiniams gaminti.
Kodėl verta rinktis silkę matjes pas mus?
Pavadinimą „matjes“ žuvies produktų gamintojai dažnai naudoja kaip marketingo triuką, kad sukurtų dirbtinį patrauklumą įvairiems mažai sūdytų silkių gaminiams. Todėl prieš pirkdami silkę matjes įprastoje parduotuvėje, pirmiausia atkreipkite dėmesį, ar tai nėra tik rinkodaros strategija.
Mūsų parduotuvėje Jūs rasite tikrą Olandišką delikatesą – šaldyta silkė matjes pas mus atkeliauja iš iš patikimų tiekėjų, todėl esame užtikrinti jos išskirtine kokybe ir griežtų standartų laikymąsi nuo pat žuvies pagavimo iki kol ji atsidurs ant Jūsų stalo. Galite būti tikri, kad gausite produktą, atitinkantį tikras olandiškas tradicijas ir receptūrą.
Šaldyta silkė matjes internetu
Parduotuvėje astuonkojis.lt ši žuvis, kaip ir dera, parduodama šaldyta porcijomis, vakuuminėse pakuotėse. Asortimente turime dviejų dydžių šaldytos matjes silkės pakuotes, todėl galėsite pasirinkti pageidaujamą svorį pagal savo poreikius. Mūsų siūloma šaldyta matjes silkė – gera kaina, todėl šiuo išskirtiniu delikatesu pasilepinti gali kiekvienas. Na o negalintys atvykti, šį Premium klasės produktą gali užsisakyti internetu - mes pasirūpinsime tinkamu ir greitu pristatymu Vilniuje ir Kaune.
Užsisakykite matjes silkę dabar ir pasinerkite į karališko skonio tradicijas!
Tiems, kas dar neragavote, šaldyta silkė matjes bus netikėtas kulinarinis atradimas, kuris papildys bet kurį Jūsų mėgstamą tradicinį silkės patiekalą nauju skoniu ir naudingomis maistinės savybėmis. Nesvarbu, ar esate patyręs gurmanas, ar tiesiog jūros gėrybių mėgėjas, silkė matjes nepalieka abejingų! Tai ne tik išskirtinis produktas, bet ir galimybė patiems susipažinti su Olandijos pasididžiavimu. Apsilankykite astuonkojis.lt ir leiskitės į naujus gastronominius atradimus kartu!