Silkė pataluose su burokėliais, pievagrybiais ir graikiniais riešutais

  • Artėjant didžiausioms metų šventėms, mintys nejučia ima suktis apie šventinį stalą, nuklotą tradiciniais patiekalais. O kas geriau atspindi jo įvaizdį nei silkė pataluose – tradicinis patiekalas, be kurio sunkiai įsivaizduojamas ne tik Kūčių stalas, bet ir kiti jaukūs šeimos susibūrimai. Ir nors tradicijas puoselėti reikia, šį kartą siūlau išbandyti šiek tiek atnaujintą, gurmaniškomis natomis praturtintą variantą, kuris visiems pažįstamam skoniui suteiks naujų spalvų.  

    Ingredientai: silkė patale su burokėliais, pievagrybiais ir graikiniais riešutais

    • 3 vidutinio dydžio silkės filė, (čia ypač tiks silkė matjes, ~500 g),
    • 2 vidutinio dydžio virti burokėliai,
    • 2 vidutinio dydžio virtos morkos,
    • 3 didesnės virtos bulvės,
    • 150 g šviežių pievagrybių (galite naudoti ir savo sultyse konservuotus baravykus arba voveraites),
    • 2 šaukštai smulkintų graikinių riešutų,
    • 1 nedidelis svogūnas,
    • 3 pilni šaukštai majonezo (galite naudoti veganišką),
    • druska ir pipirai pagal skonį,
    • 1 šaukštas aliejaus kepimui.

    Paruošimo būdas: silkė patale su burokėliais, pievagrybiais ir graikiniais riešutais

    1. Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir laikykite šaldytuve, kol paruošite kitus ingredientus. Jeigu mišrainei bus naudojama rekomenduojama šaldyta silkė matjes, prieš tai ją atšildykite natūraliai kambario temperatūroje.
    2. Išvirtus ir ataušintus burokėlius, bulves ir morkas sutarkuokite atskirai smulkia tarka, įdėkite po gerą šaukštą majonezo, išmaišykite ir sudėkite į atskirus dubenėlius. Majonezas kiekvienam sluoksniui suteiks kreminio skonio ir padės geriau sukibti. Ir nors daugelis žinome, kad majonezo per Kūčias vartoti nederėtų, didelės nuodėmės dėl to netūrėtų būti arba tiesiog rinkitės veganišką alternatyvą.
    3. Susmulkinkite pievagrybius ir svogūnus. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi berkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs. Tuomet sudėkite pievagrybius ir kepkite iki auksinės spalvos. Pabaigoje suberkite smulkintus graikinius riešutus ir trumpai apkepkite, kad atsiskleistų jų aromatas.
    4. Pasiruoškite indą, kuriame sluoksniuosite mišrainę. Aš pasirinkau stačiakampę formą keksui, kurią išklojau maistine plėvele taip, kad liktų ilgesni galai visuose šonuose. Tokiu būdu sluoksniuotą patiekalą bus lengviau ištraukti.
    5. Dėliokite sluoksnius:
    • Pirmasis sluoksnis – tarkuotos morkos, lengvai pabarstytos druska. Ant viršaus galite užtepti dar šiek tiek majonezo.
    • Antras sluoksnis – matjes silkė. Tolygiai paskirstykite silkės gabalėlius, kurie suteiks patiekalui sodrumo.
    • Trečias sluoksnis - pievagrybiai su riešutais. Ant silkės uždėkite pievagrybių ir riešutų mišinį, kuris praturtins patiekalą gurmaniškais akcentais.
    • Ketvirtas sluoksnis – bulvės. Ant pievagrybių dėkite tarkuotas bulves, jas lengvai pasūdykite, ant viršaus galite užtepti dar šiek tiek majonezo.
    • Viršutinis sluoksnis – burokėliai. Jie ne tik suteiks ryškią spalvą, bet savo saldumu subalansuos visus skonius.

    Viršų galite papuošti smulkintais graikiniais riešutais, šviežiais žalumynais ar keliomis alyvuogėmis. Kad skoniai susijungtų, leiskite patiekalui keletą valandų pastovėti šaldytuve. Po to gražiai išimkite ir patiekite visą arba elegantiškai supjaustytą riekelėmis. Neabejoju, kad ši silkė pataluose su burokėliais ne tik nustebins Jus išskirtiniu skoniu, bet ir taps magišku šventinio stalo akcentu!
       

  • Prenumeruok ir laimėk

    Sekite mus

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne